Aziziye veya Millet Hanı

Millet Hanı -Aziziye hanı
Osmanlı zamanında yapılan bir eser devrin padişahıyla anılırdı.Mecidiye,Hamidiye,Aziziye gibi.El Aziz ,Elazığ…
Aziziye Hanı 1869-69 yıllarında Ermeni Aşcıoğlu Kesbar Kevork tarafından Uzun Çarşıda yaptırılmış ve aynı zamanlarda yapılan Acer Kilise ( Surp Adsvas ) Kilisesine vakfekilmiştir.Kira geliri bu kilisesin giderlerini karşılamak için kullanılmıştır.
Bir rivayete göre Atatürk Antebe geldiğinde şehrin ileri gelenleri Paşam Antep’in kütüğünüze yazıldınız bari burada bir mülkünüz de bulunsun diye Aziziye Hanı’nı teklif etmişler fakat Ata “Benim olan Milletindir,milletin olsun ve adı da Millet Hanı olsun”demiş.Uzun yıllar Vakıflar idaresinde bulunan Han şu anda şahıs malı ve çok güzel yapıldı,düzenlendi.Emeği geçen Yüksek Mühendis Abdulkadir Evişen eskisinden güzel yaptı,sağolsun.

Eser,müstakil bir ahır kısmı bulunan tek avlulu iki katlı hanlar gurubundadır.Fransızlara karşı yapılan şehir savunması sırasında hapishane olarak kullanılırken ikinci katının epeyce bir kısmı ,Fransızların top gülleleriyle yıkılmıştır.
Millet hanı günümüzde Mustafa Geylani mülkiyetindedir ve handa kültür sanant faaliyetleri yapan işletmeler bulunmaktadır.
Kitabe metni Cümle kapısı üzerinde Türkçe ve Ermenice inşa kitabesi vardır.Zamanla çok yıprandığı için her iki yazı da okunamayacak vaziyetttedir.Türkçe kısmında sadece 1285 rakamı kalmıştır.
Envanter 2005:101
Prof

.Dr.Halil İbrahim Yakar Gaziantep Kitabeleri Bir Şehrin Hüviyeti S.148

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir