Askerini ayrı, hacısını ayrı, nişanlısını ayrı: Gaziantep davetleri

Davetler, Gaziantep’te insana ve insan ilişkilerine gösterilen önemi gösteren, ince düşünceli geleneklerden. Geçmişten bugüne yaşatılan davet geleneği amacına göre çeşitlidir.

1- Nişanlı daveti: Oğlan evi kız evini davet eder. Bu mevsimine göre sahrede veya evde olur. Bahar aylarında ise kaymak batırmalı olur.

2- Gelin daveti: Gelin geldikten bir iki ay sonra başlar. Gerek kız evinden, gerek oğlan evinden yeni evlenenler ve anaları babaları davet edilir. Bu yeni çiftin yeni hısımları ile tanışma yemeğidir.

3- Hacı daveti: Hacca gidecekler yakın akrabaları tarafından davet edilir. Yakınlık derecesine göre gitmeden evvel veya geldikten sonra olabilir.

4- Asker daveti: Askere gidecek oğlan ve ailesi yakınları tarafından davet edilir. Eğer zaman dar ise asker izine geldiğinde de yapılır.

10393760_908672539165148_7115959427981309395_n

5- Barış daveti: İki küs taraf barıştırıldığında bu sulhu ilan etmek ve buzları eritmek için ara bulan tarafından davet edilir.

6- Ramazan daveti: Bu iki çeşit olur. Birincisi ramazandan evvel him basma (temel atma) daveti yapılır. Bu ramazana hazırlık içindir. İkincisi de ramazanın içinde iftar yemeğine davet edilir.


7- Yasala: Yas almak manasındadır. Cenaze yakınları cenazenin kırkı çıktıktan sonra yakınları tarafından davet edilir. Evde kala kala bunalmış cenaze ailesi bir hava alsın, azıcık dışarı çıksın diye yapılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir