Topla Dağıt-Dinsin Ağıt: Hacı Mehmet Tekerlek

Yıllar önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan emekli olan 85 yaşındaki Tekerlek’in yardım seferberliği 1963 yılında başlamış. O tarihte Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda uzman olarak görev yapan Tekerlek, açılan bir el sanatları kursu için eleman bulmakla görevlendirilmiş.
Bu kursa öğrenci temin etmek için Gaziantep’teki 7 mahallede araştırma yapan Mehmet Tekerlek, gezdiği yerlerde perişan haldeki yoksul vatandaşların durumuna şahit olmuş. Yardıma muhtaç ailelerin adreslerini özel defterine not eden Tekerlek, yardım için kolları sıvamış.
İlk yıllarda çevresindeki dostlarından çeşitli yiyecekler ile ihtiyaç fazlası giyecekleri toplayan Tekerlek, bunları tek tek muhtaç ailelere dağıtmaya başlamış. Daha sonraları şehirdeki lokanta, manav, pastahane, otel ve restoranlardan yardım isteyen Tekerlek, ihtiyaç fazlası yemek, tatlı, sebze ve meyveleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başlamış.
Yıllar geçtikçe bir çok esnafın desteğini arkasına alan Mehmet Tekerlek, tek başına adeta bir sosyal güvenlik kuruluşu gibi çalışmış. ”Topla dağıt, dinsin ağıt” sloganıyla ayda 300 aileye yardım ulaştıran Tekerlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Göle atılan bir taşın halkalarının büyümesi gibi herkes bu çabamızı destekledi” diyor.
Yemek saati gecikince güç koşullarda yaşayan çocukların yolunu gözlemelerinden duyduğu üzüntünün yanı sıra onlara yardım etmenin de sevincini yaşadığını vurgulayan Tekerlek, kentteki cenaze evleri, mevlitler ve düğünlerdeki artan yemeklerin de çöpe gitmesine engel olduğunu söylüyor.
Türkiye’de israfın önüne geçildiği takdirde fakir insanların sayısında büyük bir azalma olacağına inanan Tekerlek, ilerlemiş yaşına rağmen her gün yolunu gözleyenlerin kapısını çalıyor.
İşadamları tarafından kendisine bağışlanan ve yakıtı da hayırseverlerce karşılanan bir minibüsle yardımlarını sürdüren Tekerlek, varoşların gönlünü fethediyor.
Kimi zaman kendisine yardımcı olmak isteyen kişilerle birlikte yardımlarını dağıttığını anlatan Tekerlek, ”Artık yaşım da hayli ilerledi, küçük yaştan beri bana yardım eden manevi oğlum Ömer Sözcü, bu işi devam ettirmek için gönüllü oldu. Şimdi de bana yardım ediyor. Benden sonra bu işi o devam ettirecek” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir