Haylan kabağı reçeli

Hem göze hem damağa hitap eden müthiş bir reçel tarifi! Eskiden her evde pişerdi, şu aralar biraz unutuldu.

Bir kahve fincanı Antepfıstığı içi kaynatılır, yumuşamış olan kırmızı zar kabuğu soyulur, yeşil iç kısmı çıkarılarak iyice kurutulur. Antep fıstığı iyice kurumazsa reçelin içinde küflenebilir.

Haylan kabağı yıkanır, üzerindeki yeşil kabuk çok ince soyulur ve iri dişli rende ile bir tencereye rendelenir. Haylan kabağının iç kısmı nispeten yumuşak ve çekirdeklidir. Rendelenecek kısım, sadece dıştaki sert kısım olup, asla ortadaki yumuşak kısmı rendelenmemelidir.

Rendelenmiş haylan kabağının suyu elde sıkılır, üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edilerek, orta hararetteki bir ocak üzerinde 5 dakika kadar kabak rendelerini çok yumuşatmayacak derecede kaynatılır.

Daha sonra kaynayan haylan kabağının üzerine 1 kg şeker eklenerek, orta hararetteki ateşte kaynamaya devam edilir. Kabak rendesi şeffaf ve parlak bir renk alınca, üzerine 1 adet limon sıkıp, bir müddet daha kaynatıldıktan sonra, tencere ocaktan alınır, kabukları soyulup kurutulmuş yeşil Antepfıstığı içi, reçele eklenip karıştırılarak, soğumaya bırakılır.

Soğuyan haylan kabağı reçeli, kavanozlara doldurularak buzdolabında veya serin bir yerde saklanır.

Tarif http://www.antepsofrasi.com/gaziantep-usulu-haylan-kabagi-receli-tarifi.htmlden alıntıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir