Harput / Mamuret’ül Aziz , El Aziz ,Elazığ

Harput adının kökeninin “Har-pu-ta-va-nas” veya “Har-pu-ta-aş” kelimelerinden türediğini, bu kelimelerin ise “Ga-ar-ba-ta” veya “Har-pu-ta-aş” adlı bir tanrı/tanrıça veya lider adından gelme olabileceğini belirtilse de, bu isimlerin nerede yer aldığını ve hangi kültüre ait olduğunu belirtmez. Baris23_10562947_10203590194728244_866929068 harputBaşka bir görüş, Harput’un en eski adının “Carcathiocerta” olduğunu belirtirken; “Carcath=şehir”, “Certa=kale” anlamlarını koyarak How much does Testosterone Undecanoate, Carcathiocerta / Karkathiokerta adının “Şehir kale” anlamına geldiğini söylemektedir.

harput 1885Net ve bilimsel olmayan bu isim kökeni açıklamaları ile birlikte, tarihsel gelişim sürecinde Harput kenti; çeşitli kaynaklarda Hartabert / Hartabird / Khartabirf, Haratparat, Hısn-ı Ziyad / Hisn Ziyad / Hısn Zait / Hesna de Ziyad, Zaid / Zait, Ziata Castellum, Karkathioker-ta/Carcathiocerta, Hasan Ziyad, Kharpot/ Kharpote/ Kharpeta/ Karpata”, Quartapiert/Quart-Piere, Harputaş, Kharpert/ Kharberd/ Karbed/ Harberd/ Garpert/ Harbert/ Hoiberd, Harpote, Kharput/Karput, Hayr al-buyut, Harputauanas, Harpurt/Harpurd, Hartpirt/ Hargirt/ Harbit/ Harbirt/ Harbid/ Harbut, Herburt/ Herbrut/ Herput/ Herprut, Handzit/Hinzit, Ilüsnüziyad gibi adlarla anılmıştı.harput Rigsarkivet Danish National Archives, Copenhagen

Bu isimlerin pek çoğu birbirine benzer. Özellikle “Har”, “Her” veya “Khar” kökenli isimler, tek grupta bir araya gelebilir. Hatta biraz zorlamayla “Quar” köklü isimleri de bu gruba eklemek mümkündür. “Hısn-ı Ziyat/ziyad” ve “Ziata Castellum” isimlerindeki “Ziyat/ziyad/ziata” kelimeleri, “kale” anlamına gelen “Castellum” ve “Hısn” kelimeleri ile birleşerek, “Ziyad kalesi” anlamında kullanılmıştır. Üç kaynakta rastlanılan “Hasan Ziyad” ismi ise, olasılıkla “Hısn-ı ziyad” dan bozularak kullanılmış olmalıdır.harput 010 (2)

Bütün bu isimler dışında olup, en farklı isimleri oluşturan “Carcathiocerta / karkathiokerta”, Sophane bölgesinde bir kent adı olarak anılsa da”; bunu kanıtlayacak verilerimiz yoktur. “Hayr al-buyut” ve “Handzît/Hinzit” isimlerinin kökeni anlaşılamamıştır. “Hüsnü ziyad” adı ise, Muaviye Döneminde Harput’ta valilik yapan “İbni Ziyad”a bağlanmaktaysa da, konuya ilişkin net bilgi bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir