İhtişamlı Surp Asdvadzadzin Katedrali, sonranın hapishanesi, şimdinin Kurtuluş Camiisi

Kilise 1873 – 1893 yılları arasında Osmanlı saray mimarı Sarkis Balyan tasarımına göre ve taş ustası Sarkis Kadehciyan tarafından inşa edilmiştir. Meryem Ana Kilisesi olarak bu yapı 1100 metre kare alan üzerinde kurulu olup yerden yüksekliği 30 metredir.
Kilise 1873 – 1893 yılları arasında Osmanlı saray mimarı Sarkis Balyan tasarımına göre ve taş ustası Sarkis Kadehciyan tarafından inşa edilmiştir. Meryem Ana Kilisesi olarak bu yapı 1100 metre kare alan üzerinde kurulu olup yerden yüksekliği 30 metredir.
Hapishane'den bir görüntü. Resmin sağındaki kişi Halil Kekeç. Resmin aslı Bülent Kekeç'de bulunmaktadır.
Hapishane’den bir görüntü. Resmin sağındaki kişi Halil Kekeç. Resmin aslı Bülent Kekeç’de bulunmaktadır.
Kurtuluş Cami veya Antep Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali
Antep Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali
Bu Antep Kilisesi’nin bir haç şeklinde ve kubbesi hacın dört köşesi üzerinde birliştirilmiş. Kilisenin yüksekliği 100 ft(30 mt)’den fazla. Bu ihtişamlı binanın gövdesinde hiç demir kullanılmamış. Duvarlar o kadar kalın ki, üzerinde araba bile sürülebilir. Kilisenin toplam maliyeti, işçilik hariç, 10,000 Türk parası ya da 50,000 dollar. İnsanlar binanın yapımında gönüllü ve herhangi bir karşılık beklemeden yıllarca çalışmış. İşçilik toplamı, Amerikan standartlarında, 350,000 dolar civarında. Tek bir kilise için böyle bir çalışma ve bu kadar para! Şüğhesiz, bu proje, o zamanki Antepliler için muazzam bir projeydi. Katollik Mugrditch Keyfsizian, bu ve başka dezantajları sıralayarak böyle devasa bir kilisenin yapımına karşı çıktıysa da, kilisenin icra kurulu başkanı Nicolas Nazaretian, Sarkis Kadehjian’nın mimarlığını ve ustabaşılığını üstlendiği projeyi bizzat yönetti ve ortaya çıkardı. Bu yeni kilise ihtişamlı bir mabetti ancak yine de bir lükstü ve Katoliklerin de yapımına karşı çıkma nedeni tam da bu noktaydı. Aintab’da en az üç yeni kiliseye ihtiyaç vardı. Şehrin uzak kesimlerinden kiliseye ulaşmak zordu, hele de kış şartlarında araç olmadığı zamanlarda. Aintab halkı Ermeni Kilisesi’nin adanmış dini önderliği sayesinde doğru ve gerçek imana ulaştı. Papazlar çok iyi eğitimli değildi ancak basit ve derin vaazlarıyla inançlı Hristiyanların kalplerindeki ışığı canlı tutuyorlardı.
(İngilizce’den tercüme) Bu Antep Kilisesi’nin bir haç şeklinde ve kubbesi hacın dört köşesi üzerinde birliştirilmiş. Kilisenin yüksekliği 100 ft (30 mt)’den fazla. Bu ihtişamlı binanın gövdesinde hiç demir kullanılmamış. Duvarlar o kadar kalın ki, üzerinde araba bile sürülebilir.
Kilisenin toplam maliyeti, işçilik hariç, 10,000 Türk parası ya da 50,000 dolar. İnsanlar binanın yapımında gönüllü ve herhangi bir karşılık beklemeden yıllarca çalışmış. İşçilik toplamı, Amerikan standartlarında, 350,000 dolar civarında.
Tek bir kilise için böyle bir çalışma ve bu kadar para! Şüğhesiz, bu proje, o zamanki Antepliler için muazzam bir projeydi.
Katollik Mugrditch Keyfsizian, bu ve başka dezantajları sıralayarak böyle devasa bir kilisenin yapımına karşı çıktıysa da, kilisenin icra kurulu başkanı Nicolas Nazaretian, Sarkis Kadehjian’nın mimarlığını ve ustabaşılığını üstlendiği projeyi bizzat yönetti ve ortaya çıkardı.
Bu yeni kilise ihtişamlı bir mabetti ancak yine de bir lükstü ve Katoliklerin de yapımına karşı çıkma nedeni tam da bu noktaydı. Aintab’da en az üç yeni kiliseye ihtiyaç vardı. Şehrin uzak kesimlerinden kiliseye ulaşmak zordu, hele de kış şartlarında araç olmadığı zamanlarda.
Aintab halkı Ermeni Kilisesi’nin adanmış dini önderliği sayesinde doğru ve gerçek imana ulaştı. Papazlar çok iyi eğitimli değildi ancak basit ve derin vaazlarıyla inançlı Hristiyanların kalplerindeki ışığı canlı tutuyorlardı.
Sultan II.Abdulhamid Han Albümünden Kilisenin inşaat halindeki resmi.
Sultan II.Abdulhamid Han Albümünden Kilisenin inşaat halindeki resmi.
Mahkumlardan Ali Can
Mahkumlardan Ali Can
Mahkumlar
Mahkumlar
Mahkumlar
Mahkumlar
Mahkumlardan, 1... 2-Hasan Dikbaş 3-Halil Kekeç. Fotoğraf Bülent Kekeç
Mahkumlardan, 1… 2-Hasan Dikbaş 3-Halil Kekeç. Fotoğraf Bülent Kekeç
Mahkumlardan. Secaat Abdullah ve sağda Tampocu Mahmut. (Serdar Secaat Arşivinden)
Mahkumlardan. Secaat Abdullah ve sağda Tampocu Mahmut.
(Serdar Secaat Arşivinden)
Mahkumlar
Mahkumlar

İhtişamlı Surp Asdvadzadzin Katedrali, sonranın hapishanesi, şimdinin Kurtuluş Camiisi” te bir düşünce

  1. Abusef nurlu diyor ki:

    Merhaba
    Hapisane resminde en son resimde solda ayakta duran kişi amcam hasan nurludur. Bu resimin orjinalinde bendedir. Amcam hapisane müdür yardımcısıdır diğerlerimde hapisane çalışanlardır. Lütfen Düzeltirmisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir