Çocuk sahibi olmak kolay değil: Doğum, kırklık, nevse, nevse emi, albasma, guymak, hamam

Doğum yapan kadının önce yatağı hazırlanır, bu yatak dantelli çarşaf işlemeli yorgan süslü yastıklardan olur. Yeni nevse olarak hazırlanan yatağa yatırılır. Kaynana, elti, görüm, kim hünerli ise guymak çalar. Guymak nevseye kuvvet verir, içini temizler, güç kuvvet verir. Guymak konuya komşuya birer tabak salınır, anlarlar ki bebek doğmuş. Nevse bellemeye gelen misafirlere de guymak ikram edilir. Üç ezan vakti geçince ailenin büyüğü bebeğin kulağına ezan okur ve bebeğin adını kulağına çağırır, çocuğun adı konur. Ezanı okuyan kişiye hediye verilir.
Doğum yapan gelinin annesi, kızının doğumundan önce kırklık hazırlar. Bunları doğuma yakın getirir yerleştirir. Kırklıkta, ailenin durumuna göre, kızına bir gecelik takımı, bebeğe karyola, yatak, iki yorgan, iki yastık, iki cüdele, iki battaniye, yün yelek, hırka, kazak, patik bunların her birinden onar on beşer tane yapılır, zıbın önlük şapka, bezleri, yani bebeğin bütün eşyalarını gelinin anne babası yapar.
Üçüncü gün sade yağda yumurta pişirilir üstüne de , Antep pekmezinde tereyağı ekmek karıştırılıp yedirilir.
Yedinci günde çiğ köfte ve kuymak yapılır. Yeni annenin, ablası, yengesi gibi yakın akrabaları çağrılır, nevse ve bebek mestiklenir. Nevseyi yere yatırıp iki kişi çarşafın arasın da sıkıştırıp hafif hafif iki tarafından çekerler. Bunu başından başlayarak ayağına kadar indirerek tamamlarlar. Bebeği de birisi kollarını ve bacaklarını çapraz şekilde getirerek mestikler. Bu işlem tamamlanınca nevse kalkar, orada bulunanların ellerini öper ve nevsenin yatağı toplanır.
Yedisinden sonra misafirler gelmeye başlar, çeşitli hediyeler getirirler, gelen misafirlere tarçın ikram edilir, tarçının üzerine çekilmiş ceviz veya fıstık dökülür, misafirlere görümce, kız kardeş gibi yakınları hizmet eder.
KIRK HAMAMI
Kırk hamamı için aktardan kırk çeşit baharattan nevse emi malzemesi satın alınır ve havanda tek tek dövülür nevseyi de dövülürken başına oturturlar ki o kokusundan hapşırdıkça süt gözeneklerini açar. Bu baharatlar pekmeze katılır on gün kadar bekletilir, bu arada nevse bu karışımdan ara ara yer. Kırkı çıkana kadar, al basmasın diye nevse tek bırakılmaz, gece tek yatırılmaz muhakkak biri yanında bulunur.

Nevse hamamı ya da kırkhamamı doğumun kırkıncı gününde yapılır. Bunu kaynana yapar. Yakın akrabalar çağrılır, misafirler sadece asbaplarını alıp gelirler, kil, sabun ve ikramları kaynana hazırlar getirir. Mevsimine göre dolma, lahmacun, meyve, hedik, yenir içilir, çalınır, oynanır. Nevse yıkanır ve daha önceden hazırlanmış olan nevse emi bütün vücuduna sürülür. Bu karışım üzerinde dayanabildiği müddet kadar kalır. Bu süre ancak on dakika kadardır. İçinde acı baharatlar olduğu için nevsenin tenini dayanamayacak kadar yakar. Bu karışım nevsenin bütün ağrılarını alır.
Bu arada bebeğin ebesi de gelir, gelirken yanında al basmasına ve nazara karşı gelen kurt kafası getirir. Bu getirilen Kurt Kafası curunun içine ıslatılır. Ebe kadın ayrıca bebeği tuzlar, bebek ve anne üzerlerindeki tuz ve em tamamen durulanıp arıtılınca bebek annenin başı üzerinde tutularak kurt kafasının içinde bulunduğu su bebeğin ve annenin başından dökülür, böylece kırklanma işlemi tamamlanmış olur. Eve gelince yatırılıp terletilir, böylece nevselik biter.

Bu yazının hazırlanmasında Nihal CANGÜVEN ile Hülya ÖZDÖVER’in bilgilerinden faydalanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir