Asri mezarlıkta ilk yapılan mezarlarda bu gelenek vardı. Mezar taşlarındaki her şekilin bir anlamı vardı. Mezar taşlarının ve üzerindeki desenlere kadar bir çok işaret, o mezarda yatan hakkında bilgi verir. Mezar taşının bir başlığı varsa, bu mezar bir erkeğe aittir. Erkeklerin mezar taşlarında bulunan başlıklar, mezar sahibinin meslek ve meşrebine göre yapılmaktadır. Bu mezar taşı başlıkları kendi içlerinde en sade şekliyle sarıklı, kavuklu, başlıklı ve fesli olarak dörde ayrılmaktadır. Osmanlı mezarlıklarında yatan kişinin mesleğini, mezar taşının üzerindeki işaretlerden anlamak mümkündür. Mesela bir denizcinin mezar taşında çapa, gemi direği ve yelken bezi; bir katibinkinde ise hokka ve kalem görülmektedir.
Esnaf veya sanatkar mezarlarında ise yaptığı işe göre, misal çilingir ise bir anaktar, besici ya da kasap ise bir koyun şekli oyulurdu mezar taşına.
Tabii biz Gaziantep’te 1937’de yeni mezarlık yaptığımızda eski mezarlıkları tamamen yıkıp arsa yaptığımız için maalesef bu mirasımızı kaybettik.