Ayol, o da yenir mi? Evet, yenir: Gahırdak(Kakırdak)

Böreği dürümü yeen eyi olur.
Kalan kuyruk yağını da yemeklerinizde az az kullanın
Kuyruk yağını et makinesinden çektirin.
Geniş bir tavada tuz ekleyip ocağa koyun. Sürekli savurarak karıştırın ve iyice kavurun. Eriyip tamamen yağını salınca sütü ekleyin ve kavurmaya devam edin.
İyice yağa kesip, kuyruklar koyu sarı renk alınca bir süzgece boşaltın vc yağını süzün. Bu yağı başka bir yemekte kullana

bilirsiniz.

 

Gahırdak kavrulduktan sonra bir elmayı soyup içine atın.soğuyana kadar bekleyip çıkarın ağırlığını alır.
Gahırdak kavrulduktan sonra bir elmayı soyup içine atın.soğuyana kadar bekleyip çıkarın ağırlığını alır.

12572996_1087298317969235_7479344797337691928_n(1)

Yağı iyice süzülmüş kakırdağı bir tepsiye koyup, ince kıyılmış maydanoz, taze soğan, tarhın, salçalar, kırmızıbiber, karabiber, yenibahar ve tuz ile karıştırın.
Harcı pide fırınına gönderin ve kapalı olarak pişirtin. Eğer evde yapıyorsanız, hamuru ince uzun pide gibi açın ve harcı boydan yarısına döşeyerek hamurun ikinci yarısını üstüne kapatın. Önceden ısıtılmış kızgın fırında pişirin.

 

Not: Kakırdak çıkarmak için kuyruk yağı büyük bir kaşıkla savrularak kavrulur, aksi takdirde köpürerek taşar. Kakırdağı kavururken yağını iyice salarak gevremesine dikkat edin. Kakırdak veya yerel ağızda söylenişi ile gahırdak böreği kaybolmaya yüz tutmuş tariflerden biridir. Osmanlı mutfağında, kuyruk yağını iyice eritip fazlasını süzdürerek iyice kıkırdatmak ve adeta gevrek gibi çıtır çıtır olan kuyruk yağı ile poğaça yapmak çok yaygındı. Kökü eskilere dayanan, ancak günümüzde artık pek yapılmayan bu börek bir zamanlar özellikle Kurban Bayramını takip eden günlerde kurbanın kuyruğu değerlendirilerek yapılırmış. Eskiden kakırdak, kavurma gibi kışa hazırlık olarak küplere basılarak saklanırmış. Kakırdak iyi gevreyince sanıldığı kadar ağır olmaz, aksine içine katılan yeşillikler ile tadı hafifler ve lezzetli olur. Süzülen yağ kavanozlara dondurularak gerektiğinde yemeklere tat vermek için kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir