Yoğurtlu Çiğdem Aşı

2 kg çiğdem kökü
500 g parça et
1/2 bardak nohut
1 adet soğan
5-6 bardak su
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 kâse (bardak) süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı 1 yemek kaşığı haspir
1/2 tatlı kaşığı karabiber

Nohudu ayıklayın ve bir gece önceden ıslatın.
Eti yıkayın ve üstünü aşacak kadar su ile tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca suyun üzerinde oluşan köpükleri etin suyuna karıştırmadan kevgirle toplayıp alın.
Soğanı ince ince kıyın, nohut ve tuz ile birlikte tencereye ekleyin.
Çiğdem yumrularının dış zarlarını soyun ve saplarını temizleyip yıkayın.
Et ve nohut iyice pişince çiğdemleri tencereye ekleyin.
Yoğurdu yumurta ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilâve edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir iki taşım kaynatın ve altını kapatın.
Tereyağı veya zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Haspir ve karabiberi ekleyin. Çiğdem aşının üstüne gezdirin ve servis yapın.

Not: Çiğdem aşına haspir konur ama bulamayan nane de kullanabilir. Yoğurtlu çiğdem aşı bahar mevsiminin artık tamamen kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerinden biridir. Eskiden pazarlara getirilip demetler halinde satılan çiğdemi bugün bulmak çok zor. Çok nadir de olsa, meraklısı ya toplatıyor ya da arayıp buluyor. Çiğdem çiçeğinin yumru kök kısmı yemekte kullanılıyor. Çiğdem yumrusu pişince taze kestaneye benzer bir doku ve lezzet kazanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir